Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Viavera Recruitment investeert al 20 jaar in mensen
Waarom online solliciteren

Online solliciteren

E-mail is de laatste jaren een ingeburgerd communicatiemiddel geworden. ledereen heeft wel een e-mailadres of je kunt er gemakkelijk eentje gratis aanmaken. Daarnaast is internet voor velen een eerste bron om informatie op te zoeken en dus ook om op zoek te gaan naar een nieuwe job.

Veel bedrijven geven een e-mailadres op in hun advertenties en moedigen sollicitanten aan via deze weg hun cv en motivatie door te sturen.

Wanneer solliciteer je best via e-mail en wanneer via de papieren weg?

Je volgt best volgende regel: als er een e-mail in de advertentie staat stuur je je cv en brief best via e-mail. In de andere gevallen kies je voor een sollicitatie via de post.

Hoewel de regels die voor de traditionele manier van solliciteren gelden ook online gelden, zijn er ook een aantal punten en valkuilen die de nodige aandacht vergen.

Solliciteren is een fulltime job waar je eventjes mee bezig bent. Eerst moet je een hele stapel advertenties doornemen, je selectie maken, een cv en motivatiebrief op maat opstellen, op zoek gaan naar een postzegel, je brief posten en ten slotte … wachten op een reactie.

Via internet en e-mail verloopt het sollicitatieproces al een ietsje vlotter:

Groot aanbod jobs online

Je beschikt dus over een enorme bron aan informatie die je bovendien in een mum van tijd kunt raadplegen. De meeste jobsites bieden niet alleen openstaande vacatures maar geven je ook nuttige tips en bruikbare informatie over het opstellen van een cv, het schrijven van een brief en het doorstaan van een sollicitatiegesprek. Dat betekent natuurlijk niet dat je elke jobsite moet afsurfen want dan loop je verloren in de hoeveelheid info.

Werk zoeken op internet is personaliseerbaar

Getuige daarvan zijn de handige e-maildiensten die sommige jobsites aanbieden. Je schrijft je in, je selecteert een aantal zoekcriteria en je krijgt vervolgens elke week of dag de vacatures op jouw maat in je mailbox. Denk ook aan de vacaturezoekers die je toelaten om alleen die vacatures te raadplegen die overeenstemmen met jouw criteria.

Bedrijven hebben het net ontdekt

Steeds vaker plaatsen bedrijven de openstaande vacatures online op hun eigen site. Het online rekruteren en solliciteren is dan ook helemaal ingeburgerd. Het internet is daarnaast ook een handig instrument om te zoeken naar relevante informatie over je potentiële werkgever.

Internet is niet langer een onoverkomelijk iets

De meeste mensen beschikken over een computer en een internetaansluiting. Bovendien kan je ook op openbare plaatsen op internet surfen (denk aan bibliotheken of cyber cafés).

Internet is gemakkelijk

Je kunt vanuit je bureaustoel op zoek gaan naar een nieuwe baan. Geen zoektochten meer naar postzegels, briefpapier of enveloppen en ook geen uitstapjes meer naar de post. Je stuurt je cv en bijhorende brief met één enkele muisklik elektronisch door.

Internet is altijd toegankelijk

Je hoeft niet langer te wachten op de wekelijkse jobkaternen van de krant. 7 dagen op 7, 24 u op 24 kan je ongestoord surfen op het internet.

Internet is snel

Voor je het goed en wel beseft, is je sollicitatiebrief waar hij zijn moet. Bovendien geef je aan de andere partij de kans om even snel te reageren. Zorg er wel voor dat deze snelheid niet resulteert in slordigheid van je sollicitatie.

Internet heeft een grote bereikbaarheid

Van overal ter wereld heb je toegang tot het web. Zelfs als je op reis bent, kan je blijven zoeken en solliciteren naar een nieuwe job.